GORIVO KOJE SE PROIZVODI OD KONOPLJE

 Industrijska konoplja je biljka koja može proizvesti puno prirodnih proizvoda, više od 60.000, uključujući gorivo.

Iz industrijske konoplje se može proizvesti bio-gorivo i  smanjiti ili u potpunosti zamijeniti sva fosilna goriva. Podijeljena je u dvije skupine:

 • Konoplja Biodizel  (nafta),   prešane sjemenke industrijske konoplje
 • Konoplja metanol / etanol proizveden fermentacijom od  stabljika konoplje

Gorivo konoplje  može se proizvesti isključivo iz domaće proizvodnje, što znači da korištenje goriva više ne bi bilo ovisno o uvozu. Uzgoj ove biljke i korištenje njenih proizvoda održava blagotvoran utjecaj na okoliš, budući da su proizvodi organski, što znači potpuno razgradivi u prirodi i ima nisku emisiju ugljičnog dioksida .  Gorivo konoplje  sadrži sumpor, što znači da se kod izgaranja ne proizvodi sumporov monoksid koji je glavni uzrok „kisele kiše.” Korištenje konoplje kao biodizela je korak naprijed u osiguravanju održivog razvoja u domaćem okruženju. Za početak industrijske proizvodnje i prerade industrijske konoplje, uvelike će povećati broj radnih mjesta, korištenje proizvoda i rezultirati zaradom. U svakom slučaju, ne bi trebalo zanemariti potencijalni izvoz proizvoda u druge zemlje te s tim povezane pozitivne ishode.

Koncept korištenja biljnih ulja seže u 1895. kada je dr Rudolf Diesel  razvio prvi motor, koji djeluje na biljnom ulju. Prvo, to je predstavljeno na izložbi u Parizu Svjetske izložbe 1900. godine, gdje se za dizel koristi kikiriki ulje za napajanje motora. Prvo vozilo na svijetu pokreće biogorivo.

ZAŠTO UPOTREBA BIODIZELA OD KONOPLJE:

 • Biodizel je jedina alternativa goriva koji se može koristiti u bilo kojem dizelskom motoru bez preinaka.
 • Biodizel je siguran za rukovanje i transport, jer je biorazgradiv, te je manje toksičan od kuhinjske soli.
 • Može biti pohranjen u postojećim objektima namijenjenim  fosilnim gorivima.
 • Možemo to učiniti iz domaćih sirovina, u ovom slučaju industrijske konoplje.
 • Neovisnost od tržišta nafte.
 • Kada biodizel gori, bez mirisa je, dapače, miriše na pržene kokice.
 • Biodizel troši 11 %kisika po masi, a ne sadrži sumpor
 • Korištenje biodizela osigurava dulji radni vijek motora, jer s druge strane također služi kao ulje za podmazivanje, u isto vrijeme ne utječe negativno na druge dijelove motora i ne smanjuje kapacitet.
 • Izlijevanje i time je uništavanje okoliša u slučaju korištenja biodizela više nije problem, jer je gorivo potpuno razgradivo u prirodi

KONOPLJA ŠTITI NAŠU PLANETU:

U svakom slučaju, u potpunosti iskoristiti biodizel bi značilo pravu revoluciju i jak šamar naftnim tvrtkama zbog monopola na tržištu goriva. Konoplja je stigmatizirana  do te mjere da je čovjek zanemario uzgoj i obradu ove biljke. U stvari, mnogi naftni proizvodi koji su štetni za okoliš, u potpunosti mogu zamijeniti proizvodi konoplje. Kao što su plastika, koja je u potpunosti bez logike. U svakom slučaju, vrijeme je za promjenu na bolje i svijest o osobnoj odgovornosti prema planetu koji  trebamo ostaviti budućim generacijama, korištenje  biodizela od konoplje je samo jedan korak na bolje i čišći okoliš. Izvor: http://portal-konoplja.si/konoplja-kot-gorivo/

 

2017-10-12T08:46:35+00:00

Leave A Comment

4 × 2 =

Combustibile ricavato dalla canapa

 Industrijska konoplja je biljka koja može proizvesti puno prirodnih proizvoda, više od 60.000, uključujući gorivo.

(više…)

2017-10-12T09:30:27+00:00

Leave A Comment

10 + 12 =