Industrijska konoplja

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina .

 

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap; Engleski naziv: Hemp; Latinski naziv: Cannabis sativa L.;

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je od divlje konoplje koja je prevedena u kulturnu biljku. Ne ograničavaju ju klimatski uvjeti jer se izvanredno dobro prilagođava tlu i klimi mijenjanjem svojih morfoloških i fizioloških osobina.

Primjena konoplje

Konopljino se vlakno odlikuje velikom čvrstoćom, elastičnošću, dugotrajnošću i otpornošću na vodu, pa se upotrebljava za proizvodnju užadi, konopca, jedara, platna, izradu odjeće i obuće, cerada, šatora, ribarskih mreža, vatrogasnih cijevi i opreme, vreća, konjske sprežne opreme itd. Muške biljke imaju veći postotak vlakna i vlakno im je bolje kakvoće od vlakna ženskih biljaka. Nakon dobivanja vlakna ostaje drvenasti dio stabljike koji se koristi za izradu papira, celuloze, izolacijskog materijala te se upotrebljava i za ogrijev. Konopljino sjeme ima više od 30 % ulja, pa se od njega dobiva ulje, koje se može upotrebljavati u ljudskoj prehrani. Ulje je lako sušivo, pa se upotrebljava za proizvodnju boja i lakova, a sjeme se koristi za hranu peradi i ptica. Prirod sjemena može biti oko 1,5 – 2 t/ha.

Drvenasti dio stabljike konoplje iskorištava se za izradu papira (papir za cigarete, vrijednosnog papira, papira za Bibliju, masnog papira, posebnog papira za slikarstvo, izolacijske trake za električne kondenzatore, posebnog netkanog papira, papira za filtre, filtri za kavu i vrećice za čaj). Konopljina vlakna služe za izradu kočnog mehanizma i unutrašnjih obloga automobila.

Čajem od samljevenog sjemena nekad se liječila upala mokraćnih putova, a služio je i kao oblog pri ubodima i oteklinama. Njime su se liječile i bolesti poput upale krajnika, groznice, nesanice, bradavica i opadanja kose.

Jačina droge od konoplje (marihuana) uvjetovana je količinom THC-a koju sadržava. Što je više THC-a, to je droga opojnija i štetnija.

Morfološka svojstva

Korijenov sustav je vretenast i čini gustu podzemnu mrežu. Može prodirati u dubinu tla i do 2 m, a u širinu do 1,5 m. Od ukupne mase biljke, na korijen otpada 8 – 10 %, stoga on ima slabiju usisnu snagu. Korijen ženskih biljaka bolje je razvijen od korijena muških biljaka. To je zato što muške biljke ranije završavaju vegetaciju, a ženske biljke poslije oplodnje dohranjuju sjeme do njegova dozrijevanja, za što trebaju više hrane i vode, a to im osigurava jači korijenov sustav.

Stabljika je uspravna, u početku nježna i zeljasta, a kasnije očvrsne, tj. odrveni. Intezivne je zelene boje, pokrivena čekinjastim dlačicama koje kasnije otpadaju i ostavljaju vidljive ožiljke. Šuplja je, podijeljena na nodije (koljenca) i internodije (međukoljenca). Visina stabljike kreće se od 50 cm do 6 m, a ovisi o području uzgoja (na sjeveru je stabljika niska, a na jugu visoka), tipu tla, agrotehnici i uvjetima uzgoja. Stabljika muških biljaka nešto je viša od stabljike ženskih biljaka. Od ukupne mase biljke, ona obuhvaća oko 65 %. Debljina iznosi oko 6 – 8 mm, a sjemenska konoplja ima stabljiku debelu više centimetara.

Na svakon nodiju (koljencu) nalaze se dva nasuprotna lista, sve do gornje trećine biljke, odakle se počinju odvajati da bi u predjelu cvata bili gusto postavljeni.

Konoplja je dvodomna biljka, što znači da se muški cvjetovi nalaze na muškim, a ženski na ženskim biljkama. Cvjetovi su smješteni na vrhovima stabljike i bočnih grana, imaju dulje cvjetne peteljke, pa muške biljke imaju rahlije postavljene cvjetove u obliku grozda. Ženski cvjetovi nemaju peteljke, oni su sjedeći.

Plod je dvokrilni orašac, okruglasto-jajolikog oblika, spljošten. Površina mu je glatka i sjajna, a boja tamno zelena, smeđezelena, srebrnasto-siva s crnom primjesom. Masa 1 000 sjemenki iznosi oko 20 g, a hektolitarska težina oko 50 kg.

Vrste konoplje

Rod Cannabis ima dvije vrste:

 1. Cannabis sativa – obična konoplja.
 2. Cannabis indica – konoplja za proizvodnju hašiša.

U našim uvjetima uzgaja se obična konoplja koja se dijeli na europsku i istočno-azijsku. Podijeljena je prema geografskim tipovima koji su nastali pod utjecajem klimatskih uvjeta i tipa tla koji su mijenjali svojstva konoplje.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja iznosi 1 – 2 °C, a optimalna oko 30 °C. Pri temperaturi oko 7 do 9 °C sjeme puno brže niče. Optimalna temperatura za intezivan vegetativan rast iznosi oko 20 °C. Konoplja može izdržati niske temperature do -4 °C.

Voda

Ima velike potrebe za vodom. Najviše vode zahtjeva u razdoblju od oblikovanja pupova do cvatnje, u konoplje za vlakno, a do zriobe u konoplje za sjeme.

Svijetlost

Konoplja je biljka kratkog dana. Skraćivanjem dnevnog osvijetljenja ubrzava se razvoj biljke, smanjuje se njezina visina, a nastaju i promjene u građi i obliku lista. Pravilnom gustoćom sklopa i rasporedom biljaka osigurava se najbolje korištenje svjetlosti.

Tlo

Najbolja tla za uzgoj konoplje su černozemi, aluvijalna tla i livadske crnice. Koliko konoplja reagira na kakvoću tla vidi se po tome da će ona u malom prostoru, ako je tlo heterogeno (neujednačeno), znatno varirati u visini i ukupnom razvoju, pa se konoplja uzima kao kultura koja je pokazatelj plodnosti tla.

Agrotehnika

Plodored

Najbolje pretkulture za konoplju se okopavine gnojene stajskim gnojem (krumpir, šećerna repa), strne žitarice, kukuruz i zrnate mahunarke.

Obrada tla

Konoplja je jara kultura, pa se za nju tlo obrađuje po sustavu obrade tla za jare kulture. Iza ranih pretkultura ore se strnište na oko 10 cm dubine, zatim se u prvoj polovici kolovoza izvodi ljetno oranje na dubinu oko 20 cm. Preporučljivo je ravnanje površine. U jesen se obavlja duboko oranje (do dubine 40 cm). Poslije kasnijih pretkultura, izvodi se pliće oranje poslije skidanja određene kulture i u jesen duboko oranje. Na izlasku iz zime ili u rano proljeće, kad se tlo dovoljno prosuši treba drljačama se zatvora zimska brazda, a pred sjetvu sjetvospremačem priprema se tlo za sjetvu.

Gnojidba

Na osrednje plodnim tlima gnojidbom treba dati 150 kg/ha dušika, 120 kg/ha fosfora i 120 kg/ha kalija. Prihrana se može izbjeći jer konoplja ima kraću vegetaciju, pa se sva hraniva mogu aplicirati u dubokoj obradi i predsjetvenoj pripremi tla. Tada se daje nešto više dušika u osnovnoj obradi, a ostatak u pripremo tla za sjetvu. Dobro je koristiti i ureu jer ona ima dugo djelovanje i ne ispire se.

Sjetva

Sjeme konoplje ima za 20 – 30 % slabiju klijavost u polju nego to pokazuju laboratorijske analize klijavosti sjemena. Zato za sjetvu treba koristiti kvalitetno dorađeno i certificirano sjeme, a sjetvu obaviti pravodobno i u dobro pripremljeno tlo. Konoplja se sije u drugoj polovici ožujka i početkom travnja. Sije se sijačicama. Konoplja za vlakno sije se na međuredni razmak od 10 – 12 cm. Gustoća sklopa u sjetvi iznosi 250 – 300 klijavih zrna na 1 m2 da bi se u žetvi ostvario sklop od oko 150 – 200 biljaka/1 m2. Količina sjemena iznosi 60 – 70 kg/ha. Konoplja za proizvodnju sjemena sije se na međuredni razmak od oko 60 cm, a u redu oko 20 – 30 cm. Dubina sjetve iznosi 2 do 3 cm.

Njega usjeva

Ako se formira pokorica, potrebno ju je suzbiti laganim ili rotacijskim drljačama. U konoplji za vlakno ne treba suzbijati korove jer ona brzo raste i guši ih. U proizvodnji konoplje za sjeme 2/3 muških biljaka treba odstraniti kada se raspoznaju (kad im se razviju cvjetovi), a sve se odstranjuju nakon oplodnje. Ako se obavlja prihrana, onda se s njom počinje kada je biljka u fazi 3 para listova. Kultivacija se provodi pri uzgoju konoplje za sjeme i to nakon kiše, kada se tlo dovoljno prosuši.

Žetva

Problem u žetvi predstavlja dvodomnost jer se muške i ženske biljke nejednolično razvijaju i sazrijevaju. Muške biljke ranije sazrijevaju, pa se u kombiniranom uzgoju prvo one žanju. Sjemenska konoplja žanje se kada je najveći dio sjemena sazrio. Sjeme treba sušiti ispod 10 % vode. Konoplja za vlakno žanje se nakon oplodnje (prva polovica kolovoza). Žetva se obavlja specijalnim kosilicama li bočnim kosama. Stabljika se mora prosušiti, zatim se kupe i vežu u snopove (20-ak cm u promjeru) i ostavljaju na zraku i suncu da se potpuno osuše, nakon čega se odvoze u tvornicu na preradu.

Vlakno iz konoplje može se odvajati:

 • Fizički – od drvenastog dijela stabljike odvaja se vodenom parom ili kipućom vodom.
 • Mehanički – lomljenje stabljika i odvajanje vlakana specijalnim strojevima.
 • Kemijski – vlakno se odvaja pomoću lužine i kiseline.
 • Biološki – (močenje ili maceracija) Zasniva se na razgradnji pektinskih tvari koje povezuju vlakno uz drvenasti dio stabljike, pomoću mikoroorganizama. Može se obavljati u rosi (rošenje) u tekućim ili stajaćim vodama ili u posebno uređenim bazenima, gdje se može kontrolirati temperatura vode (20 – 30 °C) i procesi maceracije. Kada se stabljika potopi u vodu, bubre pektinske tvari, nastaju pukotine, pa voda prodire u njih i vlakna se odvajaju. Kad je postupak gotov, voda se ispušta, stabljika se pere i suši na zraku. Tako osušena stabljika na posebnim se strojevima prerađuje, odvaja se vlakno od drvenastog dijela, koji se u strojevima lomi i ispada. Odvojeno vlakno ide na daljnju preradu.

Izvor:

 • Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; Zagreb, 1998.
 • Znanje – portal za razvoj svjesti
 • Prof.dr.sc. J. Butorac; Predivo bilje; Zagreb, 2009.
 

Industrijska konoplja – Sorte (ukupno: 46, aktivno: 0, neaktivno: 46)

 • Armanca *
 • Asso *
 • Beniko *
 • Bialobrzeskie *
 • Cannakomp *
 • Carma *
 • Carmagnola *
 • Chamaeleon *
 • Codimono *
 • CS *
 • Delta-405 *
 • Delta-llosa *
 • Denise *
 • Diana *
 • Dioica 88 *
 • Epsilon 68 *
 • Fedora 17 *
 • Felina 32 *
 • Ferimon *
 • Fibranova *
 • Fibrimor *
 • Fibrol *
 • Finola *
 • Flajšmanova *
 • Futura 75 *
 • KC Dóra *
 • Kompolti *
 • Kompolti hibrid TC *
 • Lipko *
 • Lovrin 110 *
 • Monoica *
 • Red petiole *
 • Santhica 23 *
 • Santhica 27 *
 • Santhica 70 *
 • Silesia *
 • Silvana *
 • Szarvasi *
 • Tiborszállási *
 • Tisza *
 • Tygra *
 • Uniko B *
 • Uso-31 *
 • Wielkopolskie *
 • Wojko *
 • Zenit *
 

Sorte označene sa zvjezdicom (*) nisu svrstane na Sortnu listu Republike Hrvatske jer na njima nije provedeno DUS ispitivanje (ispitivanje različitosti, ujednačenosti i stabilnosti).

Izvor: www.agroklub.com

2017-10-28T16:47:18+00:00

48 komentara

 1. minecraft 4. listopada 2018. at 19:13 - Reply

  Pretty element of content. I simply stumbled upon your
  weblog and in accession capital to say that I get in fact loved
  account your weblog posts. Any way I will be subscribing to
  your augment and even I achievement you get entry to
  constantly rapidly.

 2. minecraft free download 2018 10. listopada 2018. at 1:40 - Reply

  You have made some really good points there. I looked on the web for more information about the
  issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 3. minecraft free download 2018 10. listopada 2018. at 2:11 - Reply

  Hi to every single one, it’s actually a pleasant for me to visit this web site, it contains precious
  Information.

 4. tinder dating site 16. listopada 2018. at 16:32 - Reply

  It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time
  to be happy. I’ve read this put up and if I may just
  I wish to counsel you some attention-grabbing things or suggestions.

  Maybe you can write next articles regarding this
  article. I wish to read even more things approximately it!

 5. Health Benefits of Coconut Oil 21. listopada 2018. at 17:27 - Reply

  If you are going for most excellent contents like
  I do, simply go to see this site every day since it gives
  quality contents, thanks

 6. Health Benefits of Coconut Oil 30. listopada 2018. at 12:20 - Reply

  Magnificent beat ! I would like to apprentice while you
  amend your web site, how could i subscribe for a weblog website?
  The account aided me a applicable deal.
  I were a little bit acquainted of this your broadcast provided brilliant clear concept

 7. descargar facebook 2. studenoga 2018. at 10:08 - Reply

  Howdy! I know this is kind of off-topic however I needed to ask.

  Does operating a well-established blog like yours take a large amount of
  work? I am brand new to running a blog but I do write in my journal
  everyday. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings
  online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 8. quest bars cheap 4. studenoga 2018. at 7:40 - Reply

  Great blog here! Also your website so much up fast! What web host are you the use of?
  Can I am getting your associate link on your
  host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

 9. Sling TV 10. studenoga 2018. at 19:54 - Reply

  I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

  • Minja-GreenGold 12. studenoga 2018. at 8:00 - Reply

   😎😎😎Thank you!!😜🌹💖

 10. Sling TV 11. studenoga 2018. at 9:48 - Reply

  The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested
  to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  • Minja-GreenGold 12. studenoga 2018. at 8:07 - Reply

   😂😂😂And sometimes you do not wise to listen to the ones we love. You passed well. A technical gadget is not a hand, foot or neck.

 11. Sling TV 15. studenoga 2018. at 16:01 - Reply

  Article writing is also a excitement, if you know after that you can write or else it is complex to write.

 12. Tuan Simoni 8. ožujka 2019. at 11:56 - Reply

  What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & help different users like its aided me. Good job.

 13. Meri Compres 11. ožujka 2019. at 1:28 - Reply

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. With thanks

 14. Results-nic.in 2019 16. ožujka 2019. at 17:38 - Reply

  I really like seeing websites that understand the value of providing a quality useful resource for free. A hard-hitting post.

 15. Resultnic.in2019 17. ožujka 2019. at 4:09 - Reply

  Cool text dude, keep up the good work, just shared this with the mates

 16. my singing monsters 27. ožujka 2019. at 23:07 - Reply

  I would not pretend to realize precisely why, however I personally could not hope to truly uncover what I was ready after. I had been perplexed and this very article cut through the common solutions that only demonstrate deficiency of content. Thank you a lot.

 17. my singing monsters 28. ožujka 2019. at 7:08 - Reply

  This would be the proper blog if you desires to discover this topic. You realize so much its nearly difficult to argue along with you (not too When i would want…HaHa). You definitely put a different spin using a topic thats been discussed for several years. Great stuff, just excellent!

 18. minecraft 5. travnja 2019. at 21:53 - Reply

  Hi there to all, the contents present at this website are really amazing
  for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

 19. Nannette Oelze 8. travnja 2019. at 8:54 - Reply

  Great wordpress blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care

 20. Ben Marske 8. travnja 2019. at 18:59 - Reply

  I’ve learn some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to make this sort of great informative site.

 21. minecraft 15. travnja 2019. at 11:13 - Reply

  Hi there, this weekend is pleasant for me, as this occasion i am reading this great educational piece of writing
  here at my residence.

 22. pokerrepublik 3. svibnja 2019. at 3:48 - Reply

  you will have a terrific blog here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

 23. pokeronline 3. svibnja 2019. at 18:23 - Reply

  I genuinely prize your piece of work, Great post.

 24. agen poker online 4. svibnja 2019. at 22:51 - Reply

  I love the valuable info you supply in your posts. Do you still feel this way?

 25. cat care 8. svibnja 2019. at 8:22 - Reply

  I adore your wordpress web template, exactly where would you down load it through?

 26. cat blog 8. svibnja 2019. at 19:16 - Reply

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 27. stafabandb 9. svibnja 2019. at 20:00 - Reply

  Newer gentlemen by using hair could possibly be enticed to make use of gel… yet that isn’t proposed. Carbamide peroxide gel clumps the frizzy hair with each other in addition to unveils this crown.

 28. stafabandb 10. svibnja 2019. at 6:47 - Reply

  This is really a good web internet site. Very good clean interface as well as good educational weblogs. We will likely be coming back quickly, thanks for the fantastic weblog. While these types of have a straps to hold child within location while you might be changing them, you should never child unattended when the pad is not buckled in order to anything.

 29. Nonton Anime 10. svibnja 2019. at 11:02 - Reply

  All I can point out is, I am not sure what to really say! Except obviously, for the superb tips that happen to be shared within this blog. I can think of a thousand fun methods to read the reports on this site. I’m sure I will eventually take a step employing your tips on those things I could not have been able to deal with alone. You’re so careful to let me be one of those to benefit from your valuable information. Please recognize how a great deal I appreciate it.

 30. Nonton Anime 10. svibnja 2019. at 20:05 - Reply

  Good post and a nice summation of the problem. My only problem with the analysis is given that much of the population joined the chorus of deregulatory mythology, given vested interest is inclined toward perpetuation of the current system and given a lack of a popular cheerleader for your arguments, I’m not seeing much in the way of change.

 31. g 11. svibnja 2019. at 3:50 - Reply

  Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious designed for
  new people.

 32. gamefly free trial 2. lipnja 2019. at 18:45 - Reply

  Right now it looks like Drupal is the top blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your
  blog?

 33. http://tinyurl.com/y23rnkp5 17. lipnja 2019. at 13:32 - Reply

  What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace,
  when i read this article i thought i could also create comment due
  to this good post.

 34. how to get help in windows 10 16. srpnja 2019. at 12:28 - Reply

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed
  account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 35. plenty of fish dating site 23. srpnja 2019. at 10:43 - Reply

  My relatives every time say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting experience all
  the time by reading such nice posts.

 36. plenty of fish dating site 23. srpnja 2019. at 14:48 - Reply

  I have fun with, result in I found just what I used to be having a look
  for. You have ended my 4 day lengthy hunt!

  God Bless you man. Have a great day. Bye

 37. natalielise 26. srpnja 2019. at 3:19 - Reply

  What’s up to all, the contents present at this web page are actually remarkable for people knowledge, well,
  keep up the nice work fellows. plenty of fish natalielise

 38. dating site 31. srpnja 2019. at 10:25 - Reply

  I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my
  opinion, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the net will be much more useful than ever before.

 39. plenty of fish dating site 15. kolovoza 2019. at 6:04 - Reply

  Pretty element of content. I just stumbled upon your blog and
  in accession capital to say that I acquire in fact loved account your weblog
  posts. Anyway I’ll be subscribing on your feeds or even I fulfillment you access persistently rapidly.

 40. minecraft games 2. rujna 2019. at 1:45 - Reply

  Thanks very interesting blog!

 41. coconut oil health benefits 9. studenoga 2019. at 11:56 - Reply

  Have you ever considered about including
  a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and
  everything. But think of if you added some great pictures or
  video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video
  clips, this site could undeniably be one of the best
  in its niche. Superb blog!

 42. coconut oil of 15. studenoga 2019. at 2:35 - Reply

  Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Cheers

 43. plenty of fish dating site 18. studenoga 2019. at 14:32 - Reply

  I was suggested this web site via my cousin. I am now not
  sure whether or not this post is written by way of him as no one
  else recognize such certain about my problem. You are amazing!
  Thank you!

 44. tinyurl.com 24. studenoga 2019. at 12:33 - Reply

  I think that what you posted was very reasonable.
  But, consider this, what if you were to write a killer headline?
  I am not suggesting your content isn’t solid., but what if you added
  a title that makes people want more? I mean Industrijska konoplja – Green Gold – Zeleno Zlato is kinda vanilla.
  You might glance at Yahoo’s front page and see how they write
  post titles to grab viewers interested. You might add a related video or a related
  picture or two to get readers interested about what you’ve written. In my opinion, it could
  make your blog a little bit more interesting.

 45. ps4 games 10. prosinca 2019. at 19:54 - Reply

  Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s
  blog link on your page at suitable place and other
  person will also do similar in favor of you.

 46. http://sinnedbeyondhelp.tumblr.com/ 28. prosinca 2019. at 6:26 - Reply

  What’s up, of course this post is really pleasant and I have learned lot of things from it regarding blogging.

  thanks.

Leave A Comment

two × 5 =