Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap; Engleski naziv: Hemp; Latinski naziv: Cannabis sativa L.;

Industrijska konopljaKonoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je od divlje konoplje koja je prevedena u kulturnu biljku. Ne ograničavaju ju klimatski uvjeti jer se izvanredno dobro prilagođava tlu i klimi mijenjanjem svojih morfoloških i fizioloških osobina.

Primjena konoplje

Vezani članci – Industrijska konoplja


Konopljino se vlakno odlikuje velikom čvrstoćom, elastičnošću, dugotrajnošću i otpornošću na vodu, pa se upotrebljava za proizvodnju užadi, konopca, jedara, platna, izradu odjeće i obuće, cerada, šatora, ribarskih mreža, vatrogasnih cijevi i opreme, vreća, konjske sprežne opreme itd. Muške biljke imaju veći postotak vlakna i vlakno im je bolje kakvoće od vlakna ženskih biljaka. Nakon dobivanja vlakna ostaje drvenasti dio stabljike koji se koristi za izradu papira, celuloze, izolacijskog materijala te se upotrebljava i za ogrijev. Konopljino sjeme ima više od 30 % ulja, pa se od njega dobiva ulje, koje se može upotrebljavati u ljudskoj prehrani. Ulje je lako sušivo, pa se upotrebljava za proizvodnju boja i lakova, a sjeme se koristi za hranu peradi i ptica. Prirod sjemena može biti oko 1,5 – 2 t/ha.

Drvenasti dio stabljike konoplje iskorištava se za izradu papira (papir za cigarete, vrijednosnog papira, papira za Bibliju, masnog papira, posebnog papira za slikarstvo, izolacijske trake za električne kondenzatore, posebnog netkanog papira, papira za filtre, filtri za kavu i vrećice za čaj). Konopljina vlakna služe za izradu kočnog mehanizma i unutrašnjih obloga automobila.

Čajem od samljevenog sjemena nekad se liječila upala mokraćnih putova, a služio je i kao oblog pri ubodima i oteklinama. Njime su se liječile i bolesti poput upale krajnika, groznice, nesanice, bradavica i opadanja kose.

Jačina droge od konoplje (marihuana) uvjetovana je količinom THC-a koju sadržava. Što je više THC-a, to je droga opojnija i štetnija.

Morfološka svojstva

Korijenov sustav je vretenast i čini gustu podzemnu mrežu. Može prodirati u dubinu tla i do 2 m, a u širinu do 1,5 m. Od ukupne mase biljke, na korijen otpada 8 – 10 %, stoga on ima slabiju usisnu snagu. Korijen ženskih biljaka bolje je razvijen od korijena muških biljaka. To je zato što muške biljke ranije završavaju vegetaciju, a ženske biljke poslije oplodnje dohranjuju sjeme do njegova dozrijevanja, za što trebaju više hrane i vode, a to im osigurava jači korijenov sustav.

Stabljika je uspravna, u početku nježna i zeljasta, a kasnije očvrsne, tj. odrveni. Intezivne je zelene boje, pokrivena čekinjastim dlačicama koje kasnije otpadaju i ostavljaju vidljive ožiljke. Šuplja je, podijeljena na nodije (koljenca) i internodije (međukoljenca). Visina stabljike kreće se od 50 cm do 6 m, a ovisi o području uzgoja (na sjeveru je stabljika niska, a na jugu visoka), tipu tla, agrotehnici i uvjetima uzgoja. Stabljika muških biljaka nešto je viša od stabljike ženskih biljaka. Od ukupne mase biljke, ona obuhvaća oko 65 %. Debljina iznosi oko 6 – 8 mm, a sjemenska konoplja ima stabljiku debelu više centimetara.

Na svakon nodiju (koljencu) nalaze se dva nasuprotna lista, sve do gornje trećine biljke, odakle se počinju odvajati da bi u predjelu cvata bili gusto postavljeni.

Konoplja je dvodomna biljka, što znači da se muški cvjetovi nalaze na muškim, a ženski na ženskim biljkama. Cvjetovi su smješteni na vrhovima stabljike i bočnih grana, imaju dulje cvjetne peteljke, pa muške biljke imaju rahlije postavljene cvjetove u obliku grozda. Ženski cvjetovi nemaju peteljke, oni su sjedeći.

Plod je dvokrilni orašac, okruglasto-jajolikog oblika, spljošten. Površina mu je glatka i sjajna, a boja tamno zelena, smeđezelena, srebrnasto-siva s crnom primjesom. Masa 1 000 sjemenki iznosi oko 20 g, a hektolitarska težina oko 50 kg.

Vrste konoplje

Rod Cannabis ima dvije vrste:

 1. Cannabis sativa – obična konoplja.
 2. Cannabis indica – konoplja za proizvodnju hašiša.

U našim uvjetima uzgaja se obična konoplja koja se dijeli na europsku i istočno-azijsku. Podijeljena je prema geografskim tipovima koji su nastali pod utjecajem klimatskih uvjeta i tipa tla koji su mijenjali svojstva konoplje.

Agroekološki uvjeti

Temperatura

Minimalna temperatura klijanja iznosi 1 – 2 °C, a optimalna oko 30 °C. Pri temperaturi oko 7 do 9 °C sjeme puno brže niče. Optimalna temperatura za intezivan vegetativan rast iznosi oko 20 °C. Konoplja može izdržati niske temperature do -4 °C.

Voda

Ima velike potrebe za vodom. Najviše vode zahtjeva u razdoblju od oblikovanja pupova do cvatnje, u konoplje za vlakno, a do zriobe u konoplje za sjeme.

Svijetlost

Konoplja je biljka kratkog dana. Skraćivanjem dnevnog osvijetljenja ubrzava se razvoj biljke, smanjuje se njezina visina, a nastaju i promjene u građi i obliku lista. Pravilnom gustoćom sklopa i rasporedom biljaka osigurava se najbolje korištenje svjetlosti.

Tlo

Najbolja tla za uzgoj konoplje su černozemi, aluvijalna tla i livadske crnice. Koliko konoplja reagira na kakvoću tla vidi se po tome da će ona u malom prostoru, ako je tlo heterogeno (neujednačeno), znatno varirati u visini i ukupnom razvoju, pa se konoplja uzima kao kultura koja je pokazatelj plodnosti tla.

Agrotehnika

Plodored

Najbolje pretkulture za konoplju se okopavine gnojene stajskim gnojem (krumpir, šećerna repa), strne žitarice, kukuruz i zrnate mahunarke.

Obrada tla

Konoplja je jara kultura, pa se za nju tlo obrađuje po sustavu obrade tla za jare kulture. Iza ranih pretkultura ore se strnište na oko 10 cm dubine, zatim se u prvoj polovici kolovoza izvodi ljetno oranje na dubinu oko 20 cm. Preporučljivo je ravnanje površine. U jesen se obavlja duboko oranje (do dubine 40 cm). Poslije kasnijih pretkultura, izvodi se pliće oranje poslije skidanja određene kulture i u jesen duboko oranje. Na izlasku iz zime ili u rano proljeće, kad se tlo dovoljno prosuši treba drljačama se zatvora zimska brazda, a pred sjetvu sjetvospremačem priprema se tlo za sjetvu.

Gnojidba

Na osrednje plodnim tlima gnojidbom treba dati 150 kg/ha dušika, 120 kg/ha fosfora i 120 kg/ha kalija. Prihrana se može izbjeći jer konoplja ima kraću vegetaciju, pa se sva hraniva mogu aplicirati u dubokoj obradi i predsjetvenoj pripremi tla. Tada se daje nešto više dušika u osnovnoj obradi, a ostatak u pripremo tla za sjetvu. Dobro je koristiti i ureu jer ona ima dugo djelovanje i ne ispire se.

Sjetva

Sjeme konoplje ima za 20 – 30 % slabiju klijavost u polju nego to pokazuju laboratorijske analize klijavosti sjemena. Zato za sjetvu treba koristiti kvalitetno dorađeno i certificirano sjeme, a sjetvu obaviti pravodobno i u dobro pripremljeno tlo. Konoplja se sije u drugoj polovici ožujka i početkom travnja. Sije se sijačicama. Konoplja za vlakno sije se na međuredni razmak od 10 – 12 cm. Gustoća sklopa u sjetvi iznosi 250 – 300 klijavih zrna na 1 m2 da bi se u žetvi ostvario sklop od oko 150 – 200 biljaka/1 m2. Količina sjemena iznosi 60 – 70 kg/ha. Konoplja za proizvodnju sjemena sije se na međuredni razmak od oko 60 cm, a u redu oko 20 – 30 cm. Dubina sjetve iznosi 2 do 3 cm.

Njega usjeva

Ako se formira pokorica, potrebno ju je suzbiti laganim ili rotacijskim drljačama. U konoplji za vlakno ne treba suzbijati korove jer ona brzo raste i guši ih. U proizvodnji konoplje za sjeme 2/3 muških biljaka treba odstraniti kada se raspoznaju (kad im se razviju cvjetovi), a sve se odstranjuju nakon oplodnje. Ako se obavlja prihrana, onda se s njom počinje kada je biljka u fazi 3 para listova. Kultivacija se provodi pri uzgoju konoplje za sjeme i to nakon kiše, kada se tlo dovoljno prosuši.

Žetva

Problem u žetvi predstavlja dvodomnost jer se muške i ženske biljke nejednolično razvijaju i sazrijevaju. Muške biljke ranije sazrijevaju, pa se u kombiniranom uzgoju prvo one žanju. Sjemenska konoplja žanje se kada je najveći dio sjemena sazrio. Sjeme treba sušiti ispod 10 % vode. Konoplja za vlakno žanje se nakon oplodnje (prva polovica kolovoza). Žetva se obavlja specijalnim kosilicama li bočnim kosama. Stabljika se mora prosušiti, zatim se kupe i vežu u snopove (20-ak cm u promjeru) i ostavljaju na zraku i suncu da se potpuno osuše, nakon čega se odvoze u tvornicu na preradu.

Vlakno iz konoplje može se odvajati:

 • Fizički – od drvenastog dijela stabljike odvaja se vodenom parom ili kipućom vodom.
 • Mehanički – lomljenje stabljika i odvajanje vlakana specijalnim strojevima.
 • Kemijski – vlakno se odvaja pomoću lužine i kiseline.
 • Biološki – (močenje ili maceracija) Zasniva se na razgradnji pektinskih tvari koje povezuju vlakno uz drvenasti dio stabljike, pomoću mikoroorganizama. Može se obavljati u rosi (rošenje) u tekućim ili stajaćim vodama ili u posebno uređenim bazenima, gdje se može kontrolirati temperatura vode (20 – 30 °C) i procesi maceracije. Kada se stabljika potopi u vodu, bubre pektinske tvari, nastaju pukotine, pa voda prodire u njih i vlakna se odvajaju. Kad je postupak gotov, voda se ispušta, stabljika se pere i suši na zraku. Tako osušena stabljika na posebnim se strojevima prerađuje, odvaja se vlakno od drvenastog dijela, koji se u strojevima lomi i ispada. Odvojeno vlakno ide na daljnju preradu.

Izvor:

 • Prof.dr.sc. M. Gagro; Industrijsko i krmno bilje; Zagreb, 1998.
 • Znanje – portal za razvoj svjesti
 • Prof.dr.sc. J. Butorac; Predivo bilje; Zagreb, 2009.

Industrijska konoplja – Sorte (ukupno: 46, aktivno: 0, neaktivno: 46)

 • Armanca *
 • Asso *
 • Beniko *
 • Bialobrzeskie *
 • Cannakomp *
 • Carma *
 • Carmagnola *
 • Chamaeleon *
 • Codimono *
 • CS *
 • Delta-405 *
 • Delta-llosa *
 • Denise *
 • Diana *
 • Dioica 88 *
 • Epsilon 68 *
 • Fedora 17 *
 • Felina 32 *
 • Ferimon *
 • Fibranova *
 • Fibrimor *
 • Fibrol *
 • Finola *
 • Flajšmanova *
 • Futura 75 *
 • KC Dóra *
 • Kompolti *
 • Kompolti hibrid TC *
 • Lipko *
 • Lovrin 110 *
 • Monoica *
 • Red petiole *
 • Santhica 23 *
 • Santhica 27 *
 • Santhica 70 *
 • Silesia *
 • Silvana *
 • Szarvasi *
 • Tiborszállási *
 • Tisza *
 • Tygra *
 • Uniko B *
 • Uso-31 *
 • Wielkopolskie *
 • Wojko *
 • Zenit *

Sorte označene sa zvjezdicom (*) nisu svrstane na Sortnu listu Republike Hrvatske jer na njima nije provedeno DUS ispitivanje (ispitivanje različitosti, ujednačenosti i stabilnosti).

Izvor: Agroklub Hrvatska

I ovo bi valjalo proslijediti na slijedeće adrese: 

 

Ministarstvo poljoprivrede: leopold.haramija@mps.hr

Vlada. gradjani@vlada.hr

Minja Vuksan Dobran

2017-10-12T08:49:13+00:00

41 komentar

 1. Emelina Tramonti 11. ožujka 2019. at 1:50 - Reply

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 2. Results-nic.in 2019 17. ožujka 2019. at 5:12 - Reply

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 3. my singing monsters 28. ožujka 2019. at 8:11 - Reply

  stainless kitchen sinks serves me better and they are stain resistant too*

 4. Hee Phoun 8. travnja 2019. at 10:55 - Reply

  I think this is a really good site. You definately have a fabulous grasp of the subject matter and explain it great.

 5. dewapoker 3. svibnja 2019. at 20:15 - Reply

  Hello, I discovered your weblog in the new directory of blogs. I will not understand how your weblog came up, must have been a typo, Your weblog looks excellent. Have a nice day

 6. gamefly 5. svibnja 2019. at 3:22 - Reply

  Thanks for the auspicious writeup. It actually used to be a amusement account it.
  Glance complicated to far introduced agreeable from you!
  However, how could we keep up a correspondence?

 7. gamefly free trial 5. svibnja 2019. at 4:28 - Reply

  Amazing! Its actually awesome article, I have got much clear
  idea regarding from this article.

 8. situs poker online 5. svibnja 2019. at 16:18 - Reply

  Hello! I recently would want to provide a enormous thumbs up for that excellent information you’ve got here about this post. I’ll be coming back to your website to get more soon.

 9. cat products 8. svibnja 2019. at 20:29 - Reply

  In a similar fashion, determine this particular.. might a male exactly who says he has gaining many trillion us dollars annually, take the time to be able to local seo create plus current market a great booklet expounding on the best way he / she would the item? There’s no doubt that not necessarily! Opt for a person’s very first instincs, they’re usually rather appropriate!

 10. minecraft for free 9. svibnja 2019. at 14:18 - Reply

  Wow, this paragraph is nice, my sister is analyzing such things, so I am going
  to convey her.

 11. stafabandb 10. svibnja 2019. at 8:06 - Reply

  i joined so many seo forum on the internet and they are really quite helpful and i have learned a lot`

 12. Nonton Anime 10. svibnja 2019. at 12:00 - Reply

  Right now it looks like Drupal is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 13. gamefly free trial 29. svibnja 2019. at 12:08 - Reply

  I always used to read post in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am
  using net for articles or reviews, thanks to web.

 14. ps4 best games ever made 2019 12. lipnja 2019. at 12:44 - Reply

  Very descriptive blog, I loved that a lot. Will there
  be a part 2?

 15. how to get help in windows 10 17. srpnja 2019. at 5:28 - Reply

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve
  really enjoyed browsing your blog posts. In any case I
  will be subscribing on your feed and I hope you write once more soon!

 16. how to get help in windows 10 22. srpnja 2019. at 9:08 - Reply

  Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is an extremely neatly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to
  read more of your helpful info. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 17. plenty of fish dating site 25. srpnja 2019. at 20:32 - Reply

  Appreciate this post. Will try it out.

 18. plenty of fish 30. srpnja 2019. at 11:50 - Reply

  Interesting blog! Is your theme custom made or did
  you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Cheers

 19. plenty of fish dating site 13. kolovoza 2019. at 14:38 - Reply

  Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m
  not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

 20. quest bars cheap 23. kolovoza 2019. at 17:27 - Reply

  I am truly pleased to read this web site posts which includes plenty
  of helpful information, thanks for providing such data.

 21. quest bars cheap 24. kolovoza 2019. at 9:36 - Reply

  Paragraph writing is also a fun, if you know after that you can write or
  else it is complex to write.

 22. minecraft games 2. rujna 2019. at 7:41 - Reply

  When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4
  emails with the exact same comment. There has to be a
  means you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 23. quest bars cheap 6. rujna 2019. at 17:21 - Reply

  Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a
  forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 24. quest bars cheap 8. rujna 2019. at 15:29 - Reply

  Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from.

  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

 25. minecraft games 16. rujna 2019. at 15:03 - Reply

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and
  am nervous about switching to another platform. I have heard
  fantastic things about blogengine.net. Is there a way I
  can import all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 26. minecraft games 26. rujna 2019. at 1:06 - Reply

  Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 27. quest bars cheap 22. listopada 2019. at 13:28 - Reply

  Please let me know if you’re looking for
  a writer for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some
  articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please send me an email if interested. Thanks!

 28. quest bars cheap 22. listopada 2019. at 15:07 - Reply

  Stunning quest there. What happened after? Take care!

 29. coconut oil benefits 25. listopada 2019. at 8:29 - Reply

  I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 30. plenty of fish dating site 12. studenoga 2019. at 22:14 - Reply

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from
  that service? Bless you!

 31. coconut oil are 14. studenoga 2019. at 16:07 - Reply

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came
  to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my
  website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 32. this coconut oil 14. studenoga 2019. at 21:04 - Reply

  This info is invaluable. When can I find out more?

 33. are coconut oil 16. studenoga 2019. at 4:07 - Reply

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post plus the rest of the website is really good.

 34. coconut oil on 16. studenoga 2019. at 14:01 - Reply

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently
  rapidly.

 35. plenty of fish dating site 18. studenoga 2019. at 16:21 - Reply

  Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge
  to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 36. tinyurl.com 24. studenoga 2019. at 12:25 - Reply

  Outstanding story there. What happened after? Take care!

 37. ps4 games 29. studenoga 2019. at 11:57 - Reply

  I enjoy what you guys tend to be up too. This
  type of clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 38. quest bars cheap coupon twitter 3. prosinca 2019. at 0:55 - Reply

  Hi there, I wish for to subscribe for this website to
  take most recent updates, thus where can i do it please help.

 39. ps4 games 5. prosinca 2019. at 7:25 - Reply

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 40. ps4 games 6. prosinca 2019. at 6:14 - Reply

  Hi, its nice piece of writing regarding media
  print, we all understand media is a enormous source of facts.

 41. https://russellwebster.tumblr.com/ 31. prosinca 2019. at 11:03 - Reply

  I am in fact glad to read this blog posts which includes plenty of helpful facts, thanks for providing
  these data.

Leave A Comment

three × 3 =