Kanabiniodi i imunosni sustav

Za one koji su upoznati sa kanabinoidima, njihove fascinantne interakcije sa ljudskim tijelom su vjerojatno stare vijesti. Njihovi efekti na imunosni sustav, možda ipak nisu dovoljno poznati. Po novim istraživanjima, kanabinoidi imaju vrlo bitnu balansirajuću ulogu koja dopusta imunosnom sustavu da funkcionira najvećom učinkovitošću.

Da pojednostavimo; kanabinoidi su kemijski sastojci koji su sastojci biljke kanabis. Dugo su korišteni u medicinskim krugovima za liječenje simptoma od raznih boli do upala. Danas ponovno stječu popularnost zbog svojih pozitivnih učinka na ljudski imuno-sustav.

Ima puno vrsta kanabinoida, uključujući phytokanabinoide, koji su nađeni u kanabisu i nekoliko drugih biljaka, i sintetski kanabinoidi, koji su napravljeni u laboratoriju.

Što je ECS?

Endogenski kanabionoidski sistem,još poznat kao ECS, je kompleksna mreža lipida i receptora. Endokana binoidi i njihovi glavni receptori se proizvode prirodno u tijelu i nalaze se u mozgu, veznim tkivima, žlijezdama i, zamjetno, u stanicama imunološkog sustava. Ovi receptori su napravljeni da aktivno sudjeluju sa kanabinoidima na različite načine.

Znanstvenici su nedavno otkrili da kanabinoidi iz biljke kanabis mogu ustvari pomoći ECS-u da funkcionira normalno i tako unapređuje optimalno zdravlje. Posebno je bitna činjenica da ECS receptori imaju direktan utjecaj na tjelesne funkcije kao sto su glad, osjećaj boli, raspoloženje, pamćenje, apetit, šećer u krvi i imuno-sustav.

Proučavanje ECS-a je otkrilo da kanabinoidi mogu djelovati kao neuromodulatori za velik broj procesa u ljudskom tijelu uključujući učenje, apetit i imunološke funkcije. U imunološkom sustavu endokanabinoidi djeluju kao zaštita i podmazivanje sustava za optimalnu funkciju. Uz to, maju važnu ulogu u smanjivanju simptoma progresije bolesti i bola.

Iako efekti ECS na ljudski imuno-sustav nisu dalje istraživani, znanstvenici trenutno znaju da su ciljani kanabinoidi obećavajući tretman za određene autoimune bolesti, kao što su multipla-skleroza, parkinsonova bolest, lupus i artritis. Kao tretman kanabinoidi mogu često poslužiti kod smanjenja upalnih procesa i osigurati veću udobnost pacijentu.

Znanstveno je dokazano da kanabinoidi imaju aktivnu ulogu u održavanju i reguliranju procesa očuvanja i zaustavljanju propadanja živaca. U ispitivanjima na životinjama kanabinoidi su uklonili simptome moždanog udara i trauma glave. To nam pokazuje važnu poveznicu između kanabinoida i imuno-sustava. Imuno-sustav je sposoban pomoći tijelu da se oporavi od moždanog udara zbog sposobnosti da smanji upalne procese u centralnom živčanom sustavu. Sa tim na umu, stoji da korištenje kanabinoida pomaže kod smanjenja upalnih procesa dok također pomaže kod stvaranja novih živčanih veza (neurogeneza) i može otići daleko u podršci prirodne funkcije imuno-sustava i pomoći kod bržeg oporavka od moždanog udara.

Primarno, tijelo koristi dva imunološka mehanizma da spriječi zaraze i bolesti. Ovo su ta dva mehanizma:

Unutarstanični imunitet: Unutarstanični imunitet ne koristi antitijela za borbu protiv bolesti. Umjesto toga oslanja se na aktivaciju T-limfocita poznatih kao fagociti. Ovi fagociti ciljaju razne antigene otpuštajući citokineze da neutralizira prijetnju i obnovi tijelo do normalnog funkcioniranja.

Humoralni imunitet: Humoralni imunitet (isto poznat kao imunitet podržavan antitijelima) oslanja se na makromolekule koje se nalaze u međustaničnoj tekućini koje se bore protiv antigena, za razliku od unutarstaničnog imuniteta koji se oslanja na T-limfocite.

Zato što je imunološki sustav toliko kompleksan, nije iznenađujuće da ponekad ispadne iz ravnoteže. Mulitpla-skleroza, na primjer, je autoimuna bolest koja proizlazi iz poremećaja unutarstaničnog imuniteta koji postane preaktivan i napada mozak i živčani sustav kao da je opasan antigen. MS napada mijelinski omotač (debeli zaštitni omotač) oko živčanih vlakana, rezultirajući velikim ožiljcima i oštećenjima. S vremenom rast ožiljaka počinje smetati živčanim impulsima dok putuju prema i iz mozga. Ovo, s vremenom, izaziva gubitak motoričkih funkcija i mogućom paralizom pogođenog pojedinca.

Do sad za ovakva stanja nije bilo poznatog tretmana ili lijeka. Ipak uzbudljivo je da su znanstvenici nedavno otkrili da ECS i različiti kanabinoidi zaista mogu pomoći u uravnoteženju različitih grana imuno-sustava. Ovo je važno jer kada je imuno-sustav preopterećen, autoimune bolesti i opasne alergijske reakcije kao što je osjetljivost na hranu se često pojavljuju. Razlog tome je što preopterećeni imuno–sustav tretira rutinske pojave, kao što su prašina ili pelud, kao opasne uljeze i pokreće “lažnu uzbunu” koja govori organizmu da napadne alergen. Kada je imuno-sustav nedovoljno stimuliran, karcinom i pogubne infekcije lako mogu napredovati. Ako kanabinoidi mogu pomoći u balansiranju imunološkog sustava za optimalnu funkciju, razumno je pretpostaviti da će ove anomalije drastično otpasti.

Mada navika rekreativnog korištenja marihuane može imati različit utjecaj na opće stanje čovjeka, istraživanja ciljanog djelovanja kanabisa u svrhu poticanja imuno-sustava je neodoljivo pozitivna. Uz to što ublažuje upalne procese artritisa i različitih neuroloških problema, kanabinoidi su pokazali da surađuju sa ECS-om na način da podižu imunološki sustav na maksimum i optimalno zdravlje kroz različite faze života.

Iako tema kanabinoidi i imuno-sustav zahtjeva daljnje istraživanje i procjenu, znanstvenici su vec sakupili veliku količinu istraživačkog materijala, koje je počelo otkrivati kako kanabinoidni spojevi mogu pomoći imuno-sustavu da funkcionira na optimalnoj razini.

Preneseno sa: HelloMD Cannabinoids and immune system

2017-09-29T16:15:46+00:00

5 komentara

 1. Ana 25. veljače 2018. at 1:19 - Reply

  Jasno i glasno.

 2. More Help 7. veljače 2019. at 23:15 - Reply

  I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and seriously savored this web page. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You certainly come with beneficial well written articles. Many thanks for sharing with us your blog site.

 3. Tractor Workshop Manuals 12. veljače 2019. at 15:06 - Reply

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve four emails with the same comment. Can there be that is you’ll be able to eliminate me from that service? Thanks!

 4. Rutha Donigan 15. veljače 2019. at 15:23 - Reply

  I just posted my first blog on blogspot. How will people find it? Do i have to give them the link, or can just anyone find it?.

 5. Jean Mantooth 16. veljače 2019. at 11:44 - Reply

  I have clients and associates that would find the article helpful. Is it ok to forward the article without getting into trouble? Usually the articles are sent out to the public as a newsletter or an rss feed. I am not changing it or hiding the author, simple sending and saying “this might be of interest to you.”.

Leave A Comment

eleven − three =