Šest neočekivanih proizvoda od konoplje

Zbog ovog svestranog vlakna možete dobro izgledati ili juriti po autocesti

Nekoć davno, konoplja je bila najunosniji američki usjev, svestrana biljka koja zahtjeva malo brige, s vlaknima koja se koriste u proizvodnji svačega – od užeta do papira. Čak je i George Washington bio zagovornik uzgoja konoplje i uzgajao je kanabis na svojim plantažama, piše MNN.

Tijekom godina, status konoplje kao održivog usjeva u SAD-u je ušao u status mirovanja, a komercijalna proizvodnja prestaje u kasnim 1950-im godinama. Iako pojedine države kao što su Colorado, Kentucky i Sjeverna Dakota rade na ponovnom uvođenju male proizvodnje industrijske konoplje, biljku se nastavlja klasificirati od strane federalne vlade kao kontrolirana tvar iako je razina THC-a u industrijskoj konoplji zanemariva.

S obzirom da je uzgoj ove biljke ilegalan u SAD-u, proizvodi od konoplje i sirovi materijal se uvozi iz zemalja kao što su Kina, Kanada, Francuska, Rumunjska i Turska gdje nije. Ustvari, SAD je jedna od rijetkih industrijaliziranih zemalja koja ne proizvodu konoplju za komercijalne svrhe. Iako ima nekoliko teorija zašto industrijska konoplja nije doživjela svoj procvat, sve se svodi na „faktor marihuane“. Industrijska konoplja, adaptivna i održiva biljka sa ozbiljnim potencijalom za poboljšanje Planeta, i marihuana su jedno te isto – obje su biljke kanabisa s jako različitim primjenama.

Ako stavimo na stranu zakonska pitanja, broj različitih proizvoda od sjemenki, ulja i vlakana konoplje je nevjerojatan. Ovo je ozbiljna multitasking biljka koja se koristi od zastora za tuševe do igračaka za pse. U nastavku teksta donosimo neke rjeđe i neočekivane primjere.

Bicikl od bambusa i industrijske konoplje

Bicikli

Ako vam je draže voziti se gradom nego sjediti za volanom automobila vjerojatno ćete naići na Erba Cycles, dobavljača stvarno predivnih bicikala iz Bostona koji su ručno izrađeni od bambusa i konoplje. Rame, dostupne u nekoliko stilova od country cruisera do gradskih, izrađene su od laganog bambusa koji je jači od čelika sa spojevima koje drži otporno vlakno konoplje.

Odjeća od industrijske konoplje

Donje rublje i odjeća

Tekstili na bazi konoplje su ultra mekani, moderni pa čak i sexy. Za razliku od bambusa, organski pamuk i ostala održiva prirodna vlakna uzgajana bez pesticida i drugih poljoprivrednih kemijskih sredstava, dugo nije prepoznato u modi. Vremena su se od ’60-ih godina promijenila od kako su Braintree, Patagonia, H&M, Calvin Klein i drugi brandovi počeli koristiti ekološki prihvatljiva konopljina vlakna.

Kozmetika od industrijske konoplje

Kozmetika

Stoljećima se konopljino ulje serviralo kao čudesno za poboljšanje kože i koristilo se kao sredstvo za omekšavanje u svoj kozmetici od blazama za usne do krema za ruke. Pored svakodnevnih svojstava vlaženja, prirodno ulje konoplje se koristilo za borbu protiv ozbiljnih kožnih problema kao što su ekcemi i psorijaza. Može ga se pronaći u šamponima i kremama za sunčanje, a kupke i šminku lako ćete pronaći ukoliko ste ljubitelji prirodnih proizvoda.

The Body Shopov raspon proizvoda od konoplje od krema za stopala, maslaca za tijelo, krema za ruke itd. je dobro mjesto za početak. Vrtlarima i svima kojima je koža često izložena elementima koji ju isušuju bit će korisno konopljino ulje.

Automobil od industrijske konoplje, Kestrel EV

Automobili

Kanadska tvrtka Motive Industries 2010. godine je otkrila Kestrel EV, prototip električnog automobila s karoserijom izrađenom od biorazgradivog materijala na bazi konoplje. Njegova snažna, a s druge strane vrlo lagana karoserija mogla bi biti revolucionarna za električna vozila. U usporedbi s automobilom slične veličine kao što je Ford Fusion koji teži oko 1800 kg, Kestrel teži samo 1100 uključujući bateriju. Mala tonaža automobila omogućuje jačanje učinkovitosti goriva za 25 do 30 posto.

Kuća od industrijske konoplje

Kuće

Možda najviše obećava korištenje industrijske konoplje u industriji izgradnje kuća. Hempcrete – bio-kompozit sastavljen od nerazvlaknjenih snopića, ili unutarnje drvenaste jezgre biljke pomiješane s vodom i sredstva za vezivanje na bazi vapna – savršen je građevinski materijal na biološkoj bazi. Ima izuzetna izolacijska svojstva te pomaže vlasnicima pri uštedi na računima za energiju, potpuno je netoksičan i idealan za ljude osjetljive na kemikalije, čvrst je i održivi materijal koji se sve češće koristi na područjima koje je pogodio potres za ponovnu gradnju. Dodatno, hempcrete je nepropusan za plijesan, termite, vatru, a apsorbira ugljični dioksid iz atmosfere. Prva kuća napravljena je u Sjevernoj Karolini 2010. godine.

Habitat Skateboards

Skateboardi

Ciljajući na mlade koji su zabrinuti stanjem šuma, tvrtke kao što je Habitat su počele nuditi neodoljivo dizajnirane skateboarde.

A s obzirom da je skateboarding sport, biti će lakše svladavati trikove sa skate tenisicama od konoplje ili uličnom modom klasičnih brandova poput Vansa, Elementa i Adidasa.

Izvor: agrobiz.vecernji.hr

2017-10-28T17:11:31+00:00

2 komentara

  1. kolagen 14. listopada 2018. at 12:13 - Reply

    It’s great that you are getting ideas from this post as
    well as from our argument made at this time.

  2. naravna kozmetika 18. listopada 2018. at 20:30 - Reply

    Hi there everyone, it’s my first go to see at this web page, and post is truly fruitful in support of me, keep up posting these articles.

Leave A Comment

15 + 2 =